Dit is het tweede deel van een reeks ‘Hulzense Boys door de jaren heen’ artikelen die we in aanloop naar het 75-jarig jubileum in 2021 zullen gaan publiceren. In deze artikelen worden verschillende onderwerpen uit de historie van onze mooie vereniging beschreven. Deze artikelen kunt u op de website terugvinden onder het kopje ‘Clubinfo’, ‘Algemeen’ en dan ‘Historie’.
Het begin van het damesvoetbal bij Hulzense Boys
Op 26 maart 1973 wordt bij Hulzense Boys het eerste dameselftal opgericht. Meteen melden er zich al ruim 20 dames. De eerste leiders waren Rijk Oosterbroek en Gerrit Dekker en later kwamen hier Henk Stobbelaar, Johan Valk en Jos Vowinkel nog bij. De trainingen vinden plaats op de maandagavond wat later ook de vaste speelavond voor de wedstrijden van de dames zou worden, af en toe afgewisseld met de donderdagavond.
Nog een leuke anekdote: Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 16 december 1974 stelt iemand die de vergadering bijwoont een in zijn ogen belangrijk feit aan de orde. Aangezien ook dames lid zijn van Hulzense Boys dient de naam van onze vereniging te worden aangepast. De toenmalige voorzitter antwoordde dat hier in het bestuur al over gepraat is en dat men heeft besloten de naam Hulzense Boys voorlopig te handhaven. De persoon in kwestie die de vraag heeft gesteld gaat hier niet mee akkoord en wenst een hoofdelijke stemming. Die komt er dan ook; uitslag 1 stem voor naamsverandering en 30 tegen naamsverandering. Hierna is dit onderwerp nooit meer aan de orde geweest.
Kampioenen en het einde van de eerste generatie damesvoetbal
Rond 1975 / 1976 start men met een heuse competitie en zijn ze nog een paar keer kampioen geworden, namelijk in 1980 en 1986. Er is toen zelfs nog een bekerwedstrijd gespeeld in Wageningen.
In 1990 kwam er een einde aan het damesvoetbal. In het verleden werden de wedstrijden op de maandag- of donderdagavond gespeeld, maar men moest nu ineens uitwijken naar de zaterdag. Veel dames konden niet op de zaterdag dus het einde van de eerste generatie damesvoetbal was een feit.
V.l.n.r. elftal in 1976, E2 in 1977, 1e dameselftal in 1980
Eerste herstart van het damesvoetbal in 2001
Onder de bezielende leiding van o.a. Daniëlle Schutten, Michelle Scholten en Svea Olthof is er vanaf 2001 weer begonnen met een herstart van het damesvoetbal. De toenmalige trainers waren Maarten Visser en Mark Woudsma en in een later stadium Freddy van Dam. De trainingen waren op de maandag- en woensdagavond. De dames hebben ongeveer een 3-tal oefenwedstrijden gespeeld en deze werden helaas verloren. Dit team heeft verder nooit in competitieverband gespeeld.
Aangezien het team in 2005 niet genoeg speelsters had, zijn ze samengegaan met de dames van Marle waar men onder die vlag aan de competitie meedeed. Er zijn niet veel anekdotes uit die tijd, maar wat de dames van toen zich nog wel wisten te herinneren was het teamuitje naar Amsterdam…
Tweede herstart van het damesvoetbal in 2012
Dan blijft het weer even stil rond het damesvoetbal, maar vanaf 2012 / 2013 wordt het plan wederom opgevat om toch weer een herstart te maken met het damesvoetbal. Onder de bezielende aanvoering van dit keer Valerie Overkamp, Anouk Snellink, Sascha Pekkeriet en Milou Hegeman wordt samen met Gerwin Bronsvoort besloten om het damesvoetbal nieuw leven in te blazen. Er komt in eerste instantie 1 meisjeselftal te weten E6 waarin 12 meisjes voetballen. Doelstelling is dan om over 4 jaar 3 pupillen elftallen en 1 junioren elftal te hebben.
In 2014 zijn er 10 meisjes voor een B-elftal en 22 meisjes voor de E-elftallen. Ook door de actie ‘’Kennismaking met Sport’’ sluiten veel dames zich aan bij de club.
In het jaar 2015 zijn actief een E6 team en een B1 team welk gestaag groeien. Daarna kwamen achtereenvolgens een E1, D1, B1 en een A1. Tevens gaat vanaf dat jaar de vader van Valerie Overkamp, Marco, zich ook intensief bezighouden met het damesvoetbal ter ondersteuning van zijn dochter.
Rond 2015 vindt er in Hulsen dan ook een heuse wervingsdag plaats met heerlijke oliebollen en met medewerking van voetbalsters van FC Twente. Vele meiden weten dan de weg naar Hulsen te vinden.
In 2016 bestaat het damesvoetbal uit de volgende elftallen: E1, C1, C2 en A1. Ook wordt er dat jaar een voetbalclinic georganiseerd met medewerking van Mary Kok van FC Twente. Tevens behaald Valerie Overkamp dat jaar haar felbegeerde trainersdiploma. In het jaar 2016 presenteert Hulzense Boys haar nieuwe beleidsplan waarin voor het eerst in de geschiedenis van de club ook het damesvoetbal er deel van uitmaakt.
In het jaar 2017 zijn de volgende dames teams actief op de velden van Hulzense Boys: D1, C1, B1 en A1. Valerie Overkamp haalt dit jaar in navolging op haar trainingsdiploma het TC-3 trainersdiploma.
Het 1e dameselftal
In 2018 mogen we dan uiteindelijk ons 1e dameselftal verwelkomen naast de B1, C1 en D1. De dames maken dan al ongeveer voor een kwart deel uit van alle leden en dat zegt genoeg over de ontwikkeling en groei van het damesvoetbal binnen Hulzense Boys. Ter indicatie: 31 oktober 2019 had Hulzense Boys 668 leden waarvan 89 dames.
Vanaf 1 januari 2020 hebben zich opnieuw 67 nieuwe leden aangemeld waarvan 32 van het vrouwelijke geslacht. Dat is dus ongeveer 50%! De groei bij de aantallen dames zit er nog steeds in en dat is ook goed te zien aan het voetbal.
Valerie Overkamp heeft op een gegeven ogenblik gekozen voor haar studie waarin zij ook regelmatig trainingen verzorgd bij betaald voetbalclubs. Dit is ook haar passie en we hopen haar ooit nog terug te zien bij een betaald voetbalorganisatie en/of het Nederlands vrouwenelftal.
Op dit moment is Janneke Kleinlugtenbeld al een paar seizoenen de trainster van ons 1e dameselftal en geven enkele dames van het 1e elftal al training aan de jongere garde. Het damesvoetbal floreert als nooit tevoren binnen Hulsen en we mochten al eerder het 50e meisjeslid in de persoon van Noa Haselhorst verwelkomen.
Kortom: het damesvoetbal is niet meer weg te denken uit Hulsen!
(Bronvermelding krantenartikel: Tubantia)
Contact: archiefcommissie@hulzenseboys.nl