Nieuw camera systeem

Zoals een aantal al wellicht hebben gezien zijn wij dit seizoen overgestapt op een nieuw camera systeem.

De afgelopen jaren hebben wij m.b.v. een JVC camera (om samenvattingen te kunnen maken) en een GoPro (voor videoanalyse) de thuiswedstrijden van het eerste elftal gefilmd, eerst op het dak van het clubgebouw en sinds een jaar of drie vanaf de videotoren. Tijdens de Coronaperiode gaf dit ons de mogelijkheid om de beelden van de wedstrijden live te streamen, hier hebben wij als club veel positieve reacties op gehad.

Daarnaast gaf het de mogelijkheid om samen met het software pakket van NacSport wedstrijdanalyses te maken die zeer bruikbaar zijn voor trainers. Nadeel van het systeem was de beeldkwaliteit, onder andere blijkt het maken van goede opnames toch lastig te zijn en daarnaast zorgde de nabewerking in de NacSport software voor een verdere degradatie van de beeldkwaliteit.

Ander aspect was dat het elk jaar weer lastig was om mensen enthousiast te krijgen om een aantal wedstrijden te filmen.

Om bovengenoemde redenen hebben wij binnen de club gekeken of er betere oplossingen zijn en hebben ons laten voorlichten over een drietal systemen.

Wij hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet en kwamen uit bij het AI camera systeem van VEO.

Vervolgens hebben wij dit voorstel voorgelegd aan het bestuur, en is er “groen licht” gegeven om het systeem aan te schaffen, waarvoor dank.

Het VEO camera systeem (Denemarken) maakt gebruik van een draagbare AI camera die automatisch wedstrijden opneemt. De draagbare AI-camera detecteert automatisch hoogtepunten zoals: corners, vrije trappen, doelschoppen, strafschoppen, schoten op doel enz.

Het uploaden van de beelden naar VEO om te bewerken gaat automatisch, zo gauw de camera met WiFi verbonden wordt (gemak dient de mens). Binnen een paar uur krijgen wij de beelden automatisch toegestuurd.

Via de VEO Website kunnen online trainingen worden gevolgd om bekend te raken met de werking en de mogelijkheden van het systeem.

Daarnaast hebben wij de VEO agent in Nederland (Alex de Graaf-NVM sports) gevraagd om een demo te geven van het systeem. Deze demo vond afgelopen woensdag (6 september) plaats, hiervoor waren de selectietrainers uitgenodigd. Alex de Graaf heeft een goed beeld kunnen creëren over het systeem, ook degene voor wie videoanalyse helemaal nieuw was, waren enthousiast om er gebruik van te gaan maken.

Oproep:

Zoals gezegd gaat het filmen en uploaden feitelijk automatisch.

Wat zeker niet automatisch gaat is het klaar zetten van de camera op de wedstrijddagen.

Daarom zijn wij op zoek naar een 4-tal vrijwilligers die bereid zijn op zaterdag de camera te monteren en demonteren op de toren of op het statief. Enige technische affiniteit is hiervoor voldoende.

Daarbij komt een stukje coördinatie rond de teams die er gebruik van willen maken, dit moet ingepland en bijgehouden worden.

Vrijwilligers kunnen zich melden bij Jan Dogger of Gert Kamphuis

Voor info over het systeem zie:

  • Hoofdsponsor

  • Subsponsoren